Thursday, 17 February, 2011

SELAMAT MENYAMBUT MAULUD NABI MUHAMMAD S.A.W

Renungan Maulud Nabi


Tanggal 12 rabiul awal 1432 H, kita mengenang lahirnya seorang Rasul Allah yang paling mulia. Lahir ke muka Bumi ini untuk menuntun manusia dari jalan kegelapan menuju ke jalan yang terang benderang. Jalan yang lurus yang diridhai oleh Allah SWT.

Ia curahkan sepanjang hidupnya demi umatnya. Sosok yang tak kenal lelah dan menyerah dalam membimbing umatnya.

Di akhir hayatnya yang beliau ucapkan adalah ummati…ummati…ummati (umatku…umatku…umatku) bukan keluarganya atau saudaranya.

Bahkan beliau meminta kepada Allah SWT, agar sakitnya sakratul maut yang setara dengan 300 kali sabetan pedang itu beliau yang menanggung untuk seluruh umatnya. Ini tidak lin karena sangat cinta dan sayangnya beliau kepada umatnya. Bahkan di akhirat nanti beliau tidak mau masuk surga dulu sebelum seluruh umatnya masuk surga.


Seberapa banyak sholawat dan salam yang terucap dari bibir kita?

Apakah shalawat yang kita lantunkan hanya sebatas pemanis bibir saja? Ataukah sudah mendarah daging di hati kita?

Sungguh ironis sekali jika kita mengaku umatnya, sedangkan Allah SWT dan Rasul-Nya kita nomor sekian-kan dalam hati kita.

Kita lebih mencintai harta, tahta, suami/istri, anak. Sedangkan Rasul yang mulia mengorbankan segalanya demi membela kita, keselamatan kita. Sedangkan kita? Apa balasan kita bagi beliau?

Apakah cinta dan pengorbanan kita bagi beliau sudah cukup untuk mengharapkan syafaatnya kelak di hari pembalasan?

Dimana pada hari itu tidak ada sedikitpun yang bisa menyelamatkan kita. Harta kita, tahta, suami/istri, anak kita yang di dunia ini lebih kita cintai dari Allah dan Rasul-Nya. Tidak bisa menolong kita pada hari itu. Bahkan mereka malah bisa memberatkan hisab kita.

Mari kita merenung sejenak, sejauh mana cinta kita kepada beliau yang menjadi kekasih Allah SWT.

Jika cinta kita kepada beliau melebihi segalanya. Maka beliau akan menemui kita, dan membimbing kita mana yang boleh dilakukan dan mana yang tidak boleh dilakukan.


Salam Maulidur Rasul buat semua Keluarga dan sanak saudara...:)



maulidur.jpg

Family Bowling Outing 2011


13.2 - sufian's bday, so n his bday ia belanja whole family for bowling outing di Empiree~ well actually bukan dlm rancangan langsung, it suddenly 'popped out' masa we all havin our breakfast, luckily we managed to call n booked on da same day.. so after bfast we all rushed to empire for our 1st ever Family Bowling Tournament...n i think we shud do this as our annual Family Tournament hehe its fun n enjoyable...i think kalau buat family gathering disini bisaii , family Kb, tutong n Bandar..gather n compete wit each other heheheh siuk kali tu ahhh ehhehe...well rancang2 tia awal2 :) .....




the Champion in action hehe
Jgn tak percaya, c Mai Strikee yooo hehehe

The Winner is Glan....hehehe maklum biasa kali membuang Kelapa hahaha

Syoknyer bekumpul sekeluarga n havin Fun...:) Miss da moments

All tired n ready to mamammm....n now its Lina treat ehhe
Makan d Aminah Ariff..Thnkz Lina n 'Chey' for the treats hehehe c mai ngaleh usulnya udh..:)

Tuesday, 15 February, 2011

Fathurrahman 4th Bday celebration

14.2.11 is the day my boy turn 4 yrs old...so to celebrate his bday kami buat awal iaitu pd malam sabtu 12.2.11...the reason why i wan to celebrate it early is becoz
1. kalau kan buat hari minggu siang malas rasanya coz isuknya kanak2 skulah...i wan them to rest after main bouncer hehe..2. kalau buat mlm 14hb nda jua dapat coz malam maulidur rasul n sudah tantu isuknya urg byk bangun awal utk ikut perarakan...
so the best tym is mlm minggu , kalau kanak2 ngalih main bouncer pun atleast isuknya drg dpt rehat...n i can rest too hehehe....so on dat day we made a lil BBQ, bouncer, fireworks display (by sopi) , n also lil lucky draw...i didnt invite urg lain ,its only US the siblings saja coz last yr udh panggil ramai2 hehehe..insyallah murah rezki lagi mungkin nxt yr baru manggil lagi ramai2 when my son turn 5 yrs Old Insyaallahh.....
.n it turns out to be a Fun night where all my siblings gather togetherr n haf fun xcept Azman nda dapatang dat night ;(...to those yg dtg Thank you for coming , n thank u also for those yg bawa makanan n minuman n also da gifts for fathur , really appreciate it...nxt bday lagi sapa yg bday bulan Mac hehe.....

enjoy da pic below..:)










Monday, 7 February, 2011

SEBAGAI RENUNGAN~

setelah mencapai usia tua, banyak dugaan yang telah ditempuhi dan akan menemput berbagai lagi gugaan yang tidak mungkin di duga. Sebagai ibu atau bapa, mereka mangharapkan anak-anak menjadi penyejuk hati. Bagi ibu atau bapa yang telah mempunyai anak-anak yang telah dewasa dan telahpun mempunyai tanggungjawab sendiri, mereka patut bersyukur kerana peranan mereka sebagai ibu bapa telah berjalan dengan lancar. Semakin bersyukur kepada Allah apabila anak-anak yang mereka didik telah menjadi insan yang berguna dan sanggup untuk menjaga dan menjaga hal ehwal mereka yang telah uzur. Bagaimana pula dengan kita yang baru mempunyai anak yang masih kecil? Adakah kita akan mendapat kasih sayang dan perhatian anak-anak apabila mereka dewasa kelak?

Setelah bertungkus lumus ibu dan bapa membesarkan anak-anak, mendidik dan manjaga hal ehwal kehidupan, maka memanglah wajar anak-anak mengingati dan membalas jasa mereka walaupun tidak setimpal dengan apa yang telah ibu bapa korbankan. Bayangkanlah bagaimana susahnya membesarkan anak-anak dari saat kelahiran yang dipenuhi dengan pancaroba. Kesakitan yang dialami oleh ibu semasa melahirkan anak mungkin masih terasa oleh setiap ibu-ibu dan menjadi trauma kehidupan mereka menghadapi saat-saat getir itu.

Walaupun demikian, ibu dan bapa masih meneruskan tanggungjawab untuk membesarkan anak-anak mengikut kadar kemampuan masing-masing. Segala pahit maung membesarkan anak-anak dengan perbelanjaan yang semakin meningkat tidak dihiraukan oleh mereka. Sakit-demam anak-anak diuruskan dengan sempurna untuk memastikan anak-anak mendapat perhatian yang sewajarnya.

Mungkin ada diantara kita tidak sanggup untuk menjaga dan memberi perhatian yang sebegitu sempurna kepada ibu bapa apabila mereka sudah tua. Ada pula anak-anak yang sanggup meninggalkan ibu bapa yang telah uzur dikampung tanpa mendapat perhatian yang sempurna. Lebih malang lagi ada anak-anak yang sanggup meninggalkan ibu bapa di rumah orang-orang tua manakala anak-anak tersebut meneruskan kehidupan yang mewah tanpa memperdulikan perasaan mereka.

Apabila usia telah tua, peranan sebagai ibu bapa menjadi semakin kurang, ditambah pula dengan keuzuran sakit yang selalu mendatang, perasaan ibu bapa biasanya menjadi sangat sensitif. Mereka mudah sahaja jauh hati apabila melihat kehidupan anak-anak yang pada pandangannya kurang memberi perhatian kepada mereka. Dalam pemikiran mereka tidak ada lain melainkan menyediakan diri untuk mengadap tuhan dan berharap anak-anak menjadi orang-orang yang berguna.

Dalam keadaan uzur, mereka memerhatikan setiap kehidupan anak-anak lalu kadangkala membuat teguran sekiranya perjalanan kehidupan anak-anak tersasar. Begitu juga dengan matahati mereka yang boleh mambuat takwilan berkenaan dengan kehidupan setiap anak-anaknya. Teguran mereka kadangkala tidak disenangi oleh anak-anak kerana bagi anak-anak mereka telah dewasa dan pandai mengendalikan kehidupan sendiri tanpa bantuan ibu bapa lagi. Berlainan pula dengan perasaan ibu bapa yang pada dasarnya masih menjadi ibu dan bapa kepada anak-anak. Mereka akan terus memerhati dan memberikan buah fikiran mereka dimana yang patut. Pertembungan berlaku diantara ibu bapa dan anak yang telah dewasa apabila ibu bapa menegur dan memberikan pandangan mengikut acuan lama mereka. Sedangkan anak-anak yang berada di zaman ini merasakan acuan yang diberikan oleh ibu dan bapa mereka tidak secocok dengan mereka.

Apakah yang sepatutnya di buat oleh ibu dan bapa? Dan apakah pula yang patut di lakukan oleh anak-anak didalam situasi pertembungan idea sedemikian? Bagi ibu bapa yang berpelakaran atau ‘educated’ mungkin mereka telah mempunyai asas pengetahuan bagaimanakah kiranya apabila mereka telah tua untuk menghadapi anak-anak yang telah dewasa. Tetapi bagi ibu bapa yang tidak ‘educated’ tetapi hanya menggunakan pengalaman dan pemerhatian pendidikan dimasa lalu akan mendapati sukar menterjemahkan hasrat mereka kepada anak-anak melainkan dengan menyatakan apa yang terlintas difikiran sahaja. Dalam situasi ini, anak-anak yang telah dewasa mempunyai peranan yang besar untuk memahami kehendak ibu bapa mereka dan memberikan kerjasama yang cukup sempurna kepada ibu bapa. Mendengar dengan teliti apa sahaja yang di perkatakan oleh ibu bapa adalah salah satu cara untuk menyatakan faham dengan apa yang di pertuturkan oleh ibu bapa. Disamping itu, sekiranya terdapat sesuatu pendapat yang bercanggah dengan pendirian anak-anak, anak-anak hendaklah menggunakan hemah yang tinggi untuk menyatakan apakah yang tersirat di fikiran mereka, asalkan menjadi seperti peribahasa ‘menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berserak’.

Seharusnya kita beringat bahawa pada satu hari nanti kita akan menjadi tua dan mungkin akan menemui kejadian yang serupa dengan hal-hal yang dibincangkan diatas. Oleh yang demikian bolehlah kita menggunakan kaedah teguran kepada anak-anak semasa mereka masih dalam jagaan kita dengan menyatakan bahawa kasih sayang ibu bapa sampai bila-bila. Nyatakan juga bahawa kasih sayang ibu bapa bukan sekadar anak-anaknya masih kecil tetapi sehingga mereka masih melihat ibu bapa hidup didunia ini. Tanamkan perasaan kasih sayang kepada anak-anak supaya mereka tahu mereka juga akan menerima yang nasib yang sama apabila mereka kelak menjadi tua.

Bersyukurlah banyak-banyak bagi anak-anak yang masih boleh menapat wajah ibu bapa didunia ini, masih boleh menyentuh kulit mereka dan masih boleh mendengar celoteh mereka didunia ini.

Bagi yang sudah kehilangan ibu bapa, berkemungkinan rindu kepada mereka sangat-sangat mendalam tetapi apakan daya ibu bapa sudah tiada didunia ini untuk di jengah, ibu bapa sudah tiada lagi didunia ini untuk di peluk dan cium, apatah lagi mendengar kata-kata nasihat dan celoteh mereka. Apa yang ada pada masa itu hanyalah doa dan airmata mengiringi pemergian mereka.

Kepada semua anak-anak termasuk juga kita, peuhilah hasrat ibu bapa sepertimana kita ingin has rat kita sebagai ibu bapa dipenuhi. Jadilah anak yang beragama, beriman dan berguna di mata dunia. Tidak ada ibu bapa didunia ini ingin melihat anak-anak mereka menyimpang dari ajaran agama, tidak ada dari ibu bapa yang ingin melihat anak-anak menjadi keluh kesah, tidak ada ibu bapa yang ingin melihat anak mereka dalam kesusahan, sebalinya mereka ingin melihat anak-anak mereka bahagia, aman sentosa dan sejahtera di dunia dan akhirat. Berbahagialah bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang mendengar kata dan mempunyai hemah yang tinggi mengohormati ibu bapa dengan baik.

Kepada Allah kita pohonkan doa semuga ibu bapa kita termasuk dalam golongan orang-orang yang diredhoi Allah dunia dan akhirat. Semuga kembali mereka dan kembali kita diakhirat dapat berjumpa berkumpul semula dalam suasana keredhoan Allah.

Thursday, 13 January, 2011

Our recent Trip to Singapore 24th Dec 2010-26th Dec 2010

Just a Short weekend getaway for the three of us....tired but we all had fun..Singapore is so Exciting n WILL definitely goin there again..insyaAllah :)


Goin to Universal Studio Singapore....




@ orchard road... christmas tree...

wit Frankenstein...grrrr.....but dis frankenstein 'ASIA' is sleepy...boooo



Entrance to universal Studio..A must photo shoot lau nda alum sah ke sana hahahaha

Fathur 1st Day School

Fathur 1st day 10.1.2011



His long awaited skewl bag just arrived 2 days b4 ia skewl : The Fireman Sam


Berpaloh2..



hope he will be dis cheerful everyday lau kan ke skulahh....hehehehe
SELAMAT TAHUN BARU 2011...

wahh setahun nda begarak blog ku ani hehehe...so many things ter MISS out minta maaf byk2...i tried to upload gmbar2 yg smpat dgambar thru all da event taken last yr n awal tahun ani....lau ada betinggalan forget bout it lah ah hehehehehe.....oh n btw Happy belated,advance birthday kepada semua ahli keluarga yang menyambut harijadinya tahun ani n tahun lapas...im tryin my best to update dis blog...Insyallahh hehehe....

impportant thing happen this year for me: Fathur 1st day School @ Stella ...his been assign in class KG2 Robbins [PM] ..first day fathur mengamuk sakan..but alhamdulillahh the teacher suruh kami jalan saja jgn menunggu biarkan saja fathur menangis , they will settlekan.... rawan plang rasanya but terpaksatah jua...AND now its been 4 days udah ia skewl,n everytime kan skewl mesti ia sedih n nda mo skulah..well yes sumtym STRESS jua mikirkan but apa2pun now i can finally feel rasa indung kan skulahkan tani dulu2 atu...n yes i admit dis week was a stressfull week of my life hahaha....1st my son start skewl,2nd i haf to drive all da way from tutong everyday then antar my son skewl then pick him up again then off to tutong again, 4 working days n i tell you its tiring...3rd veryone in my office is cuti so i haf to memangku as sekretari which is stressssful for me ..one thing i hate being a secretary is ...PICK UP DA PHONE...lau bulih tah ada answering machine...hehehe...well hectic week, hectic life but i hope everythin went smooth as days goes by, n i do hope Fathur will like his new environment/school ...amiinnn....

below is some of da pict taken from several function /holidays and event

dis fuction was held @ Berakas sempena bday Mai..so we did a 'lil' BBQ n exchange gift to some of the January/december bday celebrant...